Labels

Labels

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Fifa 11





Τα τελευταία δύο χρόνια, το Fifa φαίνεται ότι κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Η EA Sports το έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα και προσπαθεί να δώσει ότι καλύτερο μπορεί, χωρίς να «χαλάει την συνταγή» που δημιούργησε. Το Fifa 11 είναι άλλος ένας ρεαλιστικός εξομοιωτής ποδοσφαίρου, ο οποίος παρουσιάζεται για άλλη μια χρονιά καλύτερος από πέρυσι.


Τι νέο έχουμε


Για φέτος, διατηρούνται όλα τα ήδη γνωστά modes που είχαμε στο Fifa 10, με την προσθήκη του νέου Be a Goalkeeper Mode, στο οποίο για πρώτη φορά μπορείτε να ελέγξετε ακόμα και τον τερματοφύλακα της ομάδας σας. Πιο αναλυτικά, έχουμε επιλογή για φιλικό, δημιουργία τουρνουά, συμμετοχή σε σεζόν επίσημης διοργάνωσης (πρωτάθλημα ή κύπελλο), το Be a Pro mode, το Career Mode, το Be a Goalkeeper mode και φυσικά όλα τα γνωστά online modes.



Για τους μη γνώστες, στο Be a Pro mode δημιουργείτε έναν παίκτη, επιλέγετε την επιθυμητή θέση που θέλετε να έχει κι αναλαμβάνετε να τον χειριστείτε, παίζοντας ουσιαστικά κάτι σαν καριέρα. Στο Be a Goalkeeper mode ελέγχετε για πρώτη φορά τερματοφύλακα, έχοντας έναν πιο παθητικό αλλά ταυτόχρονα οργανωτικό ρόλο, τον οποίο και θα αναλύσουμε παρακάτω. Το Career Mode, είναι ουσιαστικά το νέο Manager mode, που όμως έχει υποστεί πολλές αναβαθμίσεις, τόσο στο περιβάλλον όσο και στις διαθέσιμες επιλογές που έχετε.

Στα πρωταθλήματα του Fifa 11, η μόνη αλλαγή αφορά το Ρωσικό πρωτάθλημα, το οποίο υπήρχε πέρυσι στις εκδόσεις για PC, Playstation 2 και PSP. Φέτος θα υπάρχει κανονικά και σε PS3 και Xbox 360. Κατά τα άλλα, το ελληνικό πρωτάθλημα λάμπει για άλλη μια φορά δια της απουσίας του. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορείτε να αναλάβετε ελληνική ομάδα στο Career Mode, παρά μόνο αυτές των επίσημων πρωταθλημάτων.


Be a Goalkeeper Mode


Από φέτος, με το Be a Goalkeeper Mode, θα μπορείτε να κάνετε καριέρα ποδοσφαιριστή όπως στο Be a Pro, μόνο που αυτή τη φορά θα ελέγχετε τον τερματοφύλακα της ομάδας σας. Η οπτική σε αυτό το mode είναι τρίτου προσώπου, με την κάμερα πίσω από την εστία. Όταν πλησιάζει η αντίπαλη ομάδα, τότε θα εμφανίζεται ένας κίτρινος κύκλος με την προτεινόμενη θέση που θα πρέπει να σταθείτε. Αν θέλετε ο τερματοφύλακας να πάει κατευθείαν εκεί, απλά θα κρατάτε πατημένο το L1. Θα εμφανίζονται επίσης κόκκινοι κύκλοι, γύρω από τους επικίνδυνους αντιπάλους που απειλούν την εστία σας, για να ξέρετε πότε να δράσετε.

Όταν ένας αντίπαλος σουτάρει προς την εστία σας, θα μπορείτε να πέσετε και να αποκρούσετε με το δεξί control stick. Το πέσιμο θα πρέπει να γίνει την στιγμή του σουτ, διαφορετικά αν το timing είναι λάθος, η εστία σας θα μείνει εκτεθειμένη. Ακόμη, με το τρίγωνο θα διώχνετε τις σέντρες με γροθιές και με το τετράγωνο θα πέφτετε στα πόδια του αντιπάλου για να μπλοκάρετε την μπάλα. Γενικά ο χειρισμός μπορεί να σας φανεί αρχικά δύσκολος, όμως μετά τους πρώτους αγώνες συνηθίζεται. Όταν αποκτήσετε εμπειρία, θα μπορείτε να απενεργοποιήσετε πλήρως τις βοηθητικές ενδείξεις, για ακόμη μεγαλύτερο ρεαλισμό.



Ο έλεγχος του τερματοφύλακα μπορεί να φανεί στους περισσότερους από εσάς μια βαρετή διαδικασία, εκτός κι αν έχετε αγωνιστεί σε αυτή τη θέση, οπότε την βλέπετε με άλλο μάτι. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε όσο παίζεται η μπάλα, είναι να δώσετε εντολή στους συμπαίκτες σας. Κάπου εδώ αναλαμβάνετε κατά μία έννοια τον ρόλο του προπονητή. Πατάτε το Select, η κάμερα κάνει zoom στον παίκτη που έχει την μπάλα κι εσείς του δίνετε οδηγίες. Με τα Χ και Δ δίνετε κάθε φορά εντολές για πάσες σε συμπαίκτες. Οι ενδείξεις αυτές εμφανίζονται στον κατάλληλο χρόνο, άρα πρέπει να έχετε τα αντανακλαστικά σας σε εγρήγορση. Επίσης, με το πλήκτρο του σουτ δίνετε εντολή στον αντίστοιχο παίκτη να σουτάρει. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο χρόνος κυλάει ευχάριστα και σπάει κάπως η μονοτονία της μοναξιάς του πορτιέρο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου