Labels

Labels

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

UEFA Euro 2012 Review


Το 2012 είναι η χρονιά που ένα ακόμη Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, πρόκειται να διεξαχθεί.

 Οι διοργανωτές του φετινού Euro, Πολωνία και Ουκρανία, ήδη βρίσκονται στο στάδιο των προετοιμασιών, με τις ομάδες της τελική φάσεως των προκριματικών του θεσμού να παίρνουν τις τελευταίες τους ανάσες πριν την "ανηφόρα" για τη χρυσή κούπα.

 Οι gamers ποδοσφαιρόφιλοι, τα τελευταία χρόνια, είτε πλησίαζε Euro, είτε μουντιάλ, περίμεναν έναν ειδικά διαμορφωμένο τίτλο από την EA Sports ο οποίος ήταν ντυμένος με τη στολή του εκάστοτε τουρνουά. Φέτος τα πράγματα όμως είναι λιγάκι διαφορετικά. Η EA έχασε τα αποκλειστικά δικαιώματα του Euro 2012, από τη Warner Bros με αποτέλεσμα να μη μπορεί να δώσει μία retail κυκλοφορία που αφορά στη διοργάνωση. Ωστόσο, κάποιο "παραθυράκι" του νόμου της επέτρεψε να κυκλοφορήσει ένα επεκτατικό πακέτο, μέσω ψηφιακής διανομής. Έτσι λοιπόν, έχουμε το UEFA Euro 2012, ένα DLC για το FIFA 12 που βρίσκεται διαθέσιμο προς "κατέβασμα" στα Xbox 360, PlayStation 3 και PC, μέσω των αντίστοιχων διαδικτυακών τους καταστημάτων. Η τιμή του πακέτου αγγίζει τα €20 και παρακάτω, εξηγούνται μερικοί από τους λόγους που τα χρήματα αυτά δεν καλύπτουν, σε καμία περίπτωση, τις απαιτήσεις των φίλων της σειράς FIFA.

 

 Στο UEFA Euro 2012 DLC υπάρχουν διαθέσιμες 53 εθνικές ομάδες -16 από τις οποίες είναι και οι φιναλίστ της διοργάνωσης. Επίσης, τα οκτώ επίσημα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του φετινού Euro, σε Ουκρανία και Πολωνία, βρίσκονται εντός του πακέτου. Το πρώτο παράλογο που θα συναντήσουν οι κάτοχοι του DLC είναι ότι 23 από τις 53 ομάδες, είναι unlicensed, δηλαδή δεν έχουν τα επίσημα kits/ λογότυπα/ ονόματα παικτών. Μάλιστα, ως τραγική ειρωνεία, η μία εκ των διοργανωτών χώρα, η Ουκρανία, δεν είναι licensed. Αν θέλετε και ένα παράδειγμα, αρκεί να αναφέρουμε τον Gareth Bale, παίκτη της εθνικής Ουαλίας, που στο Euro 2012 αναγράφεται ως G. Belth. Αυτή η κίνηση της EA μας γυρνάει χρόνια πίσω, όταν η Konami ακολουθούσε παρόμοιες τακτικές στη σειρά Pro Evolution Soccer.


Από πλευράς modes, η μοναδική νέα προσθήκη είναι το Expedition, στο οποίο ο παίκτης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του αθλητή, με το έμβλημα και τη φανέλα της επιλογής του. Αρχικά του δίνονται δέκα τυχαίοι παίκτες, με τους οποίους πρέπει να αγωνιστεί ενάντια σε μία χώρα, τρεις φορές. Στην πρώτη νίκη, ο παίκτης μπορεί να πάρει αθλητές από τις "ρεζέρβες", στη δεύτερη νίκη μπορεί να αποκτήσει αθλητές από τις αλλαγές, ενώ στην τρίτη και τελευταία νίκη, έχει την επιλογή να "κλέψει" ονόματα από τη βασική εντεκάδα. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μία νέα ομάδα που έχει το δικαίωμα να διαγωνιστεί με τις υπόλοιπες του τουρνουά, με κάθε νίκη που έρχεται να ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερους αντίπαλους. Σκεφτείτε το mode, σαν ένα παιχνίδι στρατηγικής το οποίο λαμβάνει χώρα πάνω σε έναν χάρτη, τον οποίο ο παίκτης πρέπει να εξερευνήσει, αφού πρώτα επιλέξει που και σε ποιον θα "χτυπήσει". Επιφανειακά, το συγκεκριμένο mode παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά στην πράξη καταντάει βαρετό και μονότονο.

 Το βασικό UEFA Euro 2012 Mode, σε γενικές γραμμές λειτουργεί ικανοποιητικά, αν εξαιρέσουμε βεβαίως το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα από τον παίκτη να επιλέξει να αγωνιστεί με ομάδα που δεν έχει περάσει στα προκριματικά της διοργάνωσης. Επιπροσθέτως, συναντήσαμε πολλά bugs, κυρίως στα στατιστικά στοιχεία πριν και μετά από κάθε αγώνα. Πέρα από κάθε λογική και η απουσία multiplayer με παίκτες/ φίλους της επιλογής μας, σε κάποιο private match. Οπότε ο μοναδικός τρόπος για να παίξουμε με ανθρώπινους αντιπάλους είναι ένα mode που μοιάζει με το Head to Head Seasons του FIFA 12, όπου γίνεται επιλογή ομάδας η οποία θα καταταχθεί σε lobbies διαφόρων τουρνουά. Άπαξ και χαθούν τα πρώτα ματς, η διαδικασία επιλογής πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Τέλος, όσον αφορά το multiplayer, διαπιστώσαμε ότι το φίλτρο για το είδος του χειρισμού (Assisted/ Manual) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ανακατεύει, άδικα, τους παίκτες.


Όσον αφορά το gameplay, πάνω-κάτω, τα πράγματα δε διαφέρουν αισθητά από το ήδη καταπληκτικό FIFA 12. Όσοι όμως έχουν επενδύσει χρόνο πάνω στον τίτλο της EA, θα μπορέσουν να διακρίνουν μερικές -μικρές η αλήθεια είναι- αλλαγές και βελτιώσεις. Για παράδειγμα το passing game, πλέον πραγματοποιείται με περισσότερη σβελτάδα και λεπτομέρεια, όπως και τα σουτ, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική. Το interface των μενού και των λεζάντων, ακολουθούν πιστά το λυτό στυλ και τα έντονα χρώματα που επέλεξαν οι διοργανωτές, προσφέροντας τουλάχιστον ένα φιλικό περιβάλλον για το χρήστη.

 Δυστυχώς, το UEFA Euro 2012 DLC δεν στέκεται επάξια στο ύψος των περιστάσεων. Απεναντίας, δίνει από την αρχή την εντύπωση πως πρόκειται για μία πολύ βιαστική κίνηση που σκοπό έχει να εκμεταλλευτεί το ντόρο ενός ακόμη Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην απογοήτευση φέρει και η τιμή του πακέτου, που σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται από το περιεχόμενο. Σαφέστατα και μέσα σε αυτά τα €20 πληρώνονται και τα δικαιώματα χρήσης στην UEFA, που όμως με τις 23 unlicensed ομάδες, δεν παίρνουν πουθενά σάρκα και οστά. Σας προτείνουμε να μείνετε στο FIFA 12...

Βαθμολογία : 5/10



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου